Yaz Meyveleri Cep Yakıyor: Fiyatlar Neden Bu Kadar Yükseldi?

Mayıs enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, gıda fiyatlarındaki artış bir kez daha gündemde. Yazın gelmesiyle birlikte sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi, vatandaşları endişelendiriyor. Mayıs ayının zam şampiyonları arasında kakao, kahve, taze meyve, margarin ve diğer meyve ürünleri yer aldı.

ENFLASYONUN YÜKSELİŞİ DURMUYOR

Mayıs ayında gıda enflasyonu aylık yüzde 1.69, yıllık ise yüzde 70.14 artış gösterdi. En yüksek artış yüzde 15.5 ile kakaoda görülürken, kahve de yüzde 8.8 oranında zamlandı. Kakao fiyatları son bir yılda yüzde 108.8 artarak raflardaki fiyatlara da yansıdı.

YÜZDE 721’LİK ARTIŞ

Taze meyve fiyatlarındaki artış ise yüzde 7 olarak kaydedildi. Margarin yüzde 6.2, meyve yüzde 5.8, ekmek, şeker, tereyağı ve meyve suyu gibi ürünlerde de artışlar dikkat çekti. Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatlarının yüzde 721 oranında arttığı belirtildi. 2021’de 100 liraya alınabilen bir gıda sepeti, bugün 721 liraya alınabiliyor.

ÇİLEK 99 TL

Gıda fiyatları yükselirken, vatandaşın alım gücü de düşüyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verilerine göre, kişi başına sebze tüketimi son yıllarda azaldı. Türkiye’nin büyük market zincirlerinde çilek, kiraz ve papaz erik fiyatları dikkat çekiyor. 1 kg çilek 99.9 lira, 1 kg papaz erik 89.9 lira ve kiraz ise 179.9 lira olarak satılıyor. Öte yandan, fiyatı en çok düşen ürün yüzde 21.6 ile kuru soğan oldu. Tavuk eti yüzde 15.5, sivri biber yüzde 12.7, domates yüzde 9.7 ve yeşil soğan yüzde 9.2 oranında fiyat düşüşü yaşadı.

TÜRKİYE İÇİN UYARI

Uluslararası iklim izleme kuruluşlarının raporlarına göre, önümüzdeki beş yıl içinde hava sıcaklıklarında en az 1.5 derecelik artış bekleniyor. Bu artış, Türkiye’yi de ciddi şekilde etkileyecek ve gıda fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacak. İklim değişikliği ve ekonomik dalgalanmalar, yaz meyvelerinin fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir